MIKOSTA SANOTTUA

Hannu Raasakka

alueidenkäyttöinsinööri, Rovaniemi

"Olen tutustunut Mikkoon neuvottelupöydän toiselta puolelta ja huomannut, että hän vie asioita eteenpäin määrätietoisesti mutta kuitenkin keskustelemalla ja asiaperustein. Mikon pääteemat, eli lappilaisten oikeuksien puolustaminen, arktisen aluepolitiikan edistäminen ja luonnon monimuotoisuuden varjeleminen ovat asioita, joita myös itse pidän elintärkeinä Lapin ja koko Suomenkin kannalta. Kun Mikko on myös perheenisä ja erämies, niin koen, että ajatuksemme kohtaavat hyvin vahvasti.

Mikko tuskin jäisi eduskunnassakaan "joo joo" -mieheksi, vaan hän pystyisi oikeasti ajamaan meidän lappilaisten etuja. Nykyinen keskittämispolitiikka on pysäytettävä ja kunnanjohtajana uskon hänen ymmärtävän myös paljon parjatun julkisen sektorin toimintaa. Olen työnikin puolesta sitoutumaton ja äänestänyt aina henkilöä, en puoluetta – niin nytkin. Tällä kertaa vain olen varmempi kuin koskaan siitä, ketä äänestän. Piirustan äänestyslipukkeeseeni numeron 80."

Sari Keskitalo

yrittäjä, Enontekiön kunnanhallituksen puheenjohtaja

"Olen ollut valitsemassa Mikkoa niin Enontekiön kehittämispäälliköksi, vs. kunnansihteeriksi kuin kunnanjohtajaksikin. Mikko on tehnyt vaikutuksen olemalla aidosti rehellinen ja suoraselkäinen nuorimies. Hän on periksiantamaton. Vaatii itseltään paljon ja on valmis panemaan itsensä likoon niiden asioiden puolesta, joihin hän uskoo.

Enontekiön kunta on ponnahtanut uudella tavalla Suomen kartalle Mikon aktiivisen toiminnan ja tiedottamisen kautta. On ollut ilo toimia kunnanhallituksen puheenjohtajana, kun Mikko on toiminut kunnanjohtajana. Yhteistyö on ollut aktiivista ja saumatonta, mikä on ollut edellytys asioiden eteenpäin viemisessä.

Mikko kestää asiallista kritiikkiä erittäin hyvin. Olen sen testannut kymmeniä ellen satoja kertoja. Vaikka hän on voimakastahtoinen, hän ei kuitenkaan ole jääräpäinen.

Mikko on kainuulainen lapinmies. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat hänelle tärkeitä. Hän puolustaa jämäkästi näitä arvoja, jotka ovat meille lappilaisille erityisen tärkeitä."

Matti Lankila

eläkeläinen, kaupunginvaltuutettu, Tornio

"Olen työskennellyt 40 vuotta maataloussihteerinä ja pitkään myös kunnallispolitiikassa, muun muassa kahdeksan vuotta valtuuston puheenjohtajana. Mikon olen oppinut tuntemaan erittäin aktiivisena ja tehokkaana asioiden hoitajana. Hänellä on hyvä kyky lähestyä ihmisiä, tulla heidän kanssaan toimeen ja saada tahtonsa läpi. Hän kuuntelee, selvittää, harkitsee ja tekee. Kuten hyvän kansanedustajan kuuluukin toimia."

Mikko Pyhäjärvi

luonnonvarayrittäjä, Lokka, Sodakylä

"Olen ollut politiikassa aika aktiivisena nyt muutaman vuoden. Harvoin on tullut vastaan tällaistä henkilöä, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä ja olla välillä eri mieltä kuin muut. Nyt meillä on mahdollisuus saada jämerä toiminnan mies edustamaan meitä eduskuntaan. Nyt ihmiset liikkeelle ja äänestämään! Meillä Lapin asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa – äänestetään tuo kaima eduskuntaan!"

Hanna Nurmi

kunnaneläinlääkäri/ympäristöterveysjohtaja, Savukoski

"Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane.

Olen oppinut tuntemaan Mikon suoraselkäisenä ja rehtinä miehenä, jolla on kyky ja halu perehtyä asioihin kunnolla ja seistä rohkeasti oikeaksi tietämänsä asian takana. Mikon arvomaailma peruselinkeinojen, lappilaisten ja yhteisen isänmaamme puolustajana kohtaa omani ja hän tuntee myös kuntakentän ongelmat. Upseerina ja herrasmiehenä hän on yhtä salonkikelpoinen niin etelän kabineteissa kuin erätulilla. Vahva oikeustaju, vakuuttava ja sujuva ulosanti. Energinen ja innovatiivinen tekijä, joka ei takuulla jää seinäruusuksi eikä tuleen seisomaan. Mikon motoksi sopisikin ”löydän tien, tai teen sen”."

Pertti Lokka

erästelijä Sompiossa, Sodankylä

"Olen seurannut ja osallistunut yhteisten asioiden hoitamiseen jo 60-luvulta alkaen. Pari viime vuotta olen seurannut Enontekiön kunnanjohtajan, Mikko Kärnän avointa, rohkeaa ja energistä asioihin paneutumista ja lappilaisten puolustamista. Mikon ajatuksiin perehtyneenän tohdin lähettää hänet Lapin puolustajaksi Helsinkiin ja toivon, että hän saa laajan kannatuksen työhön korjaamaan kolhittuja elinmahdollisuuksiamme."

Miia Viitanen

lastenhoitaja, entinen Enontekiön kunnanvaltuuston jäsen, Kittilä

"Olen oppinut tuntemaan Mikon päämäärätietoisena toimijana, jolla on maanläheiset arvot, lappilainen sielunmaisema sekä kyky ja halu keskustella rakentavasti vaikeistakin aiheista. Tätä kaikkea ohjaa vankka faktatieto ja halu jatkuvasti kehittää osaamistaan. Lappi tarvitsee puolestapuhujaa, joka seisoo sanojensa takana ja on valmis töihin!"

Antero Lepojärvi

toimitusjohtaja, Posio

"Valtakunnanpolitiikka on ollut Lapille kylmää kyytiä huolimatta Lapin lupaavasta tulevaisuudesta, jonka ministeritkin ovat tunnustaneet. Nyt tarvitsemme puheiden sijaan tarmokkaan ja rohkean asioihin vaikuttajan – ei pelkästään eduskunnan puoluekonklaaviin, vaan aina sinne missä Lapille epäedullisia päätöksiä tehtaillaan.

Mikko Kärnä on teoillaan osoittanut, että hänellä on oikeat otteet ja energiaa, rohkeutta tarttua asioihin ja puuttua päätöksentekoon hyvissä ajoin myös kotiseutuni Kemi-Tornion etujen valvomiseksi."

Janni Hussi

fitnessmalli ja -urheilija, Scottsdale, Arizona

"Jo Lapland Bootcamp -leirin ensimmäisenä päivänä keväällä 2014 kävi ilmi, että Mikko on periksiantamaton johtohahmo, joka pitää mielen kirkkaana, vaikka olosuhteet olisivatkin välillä hankalat. Mielestäni tällainen taito on omiaan myös eduskuntaa ajatellen.

Minulle maanläheiset arvot, luonto sekä puhdas ja tuore luomuruoka ovat henkilökohtaisesti hyvin lähellä sydäntä. Niinpä olen erittäin onnellinen, että Mikko puhuu näiden samojen arvojen puolesta, puhumattakaan metsästämisestä tai Lapin upean luonnon vaalimisesta ja kunnioittamisesta. Nämä ovat Suomelle elintärkeitä asioita, joita moni kaupunkilainen ei välttämättä aina tule ajatelleeksi."

Jenni Kaaretkoski-Lakela

poromies, Savukoski

"Lapin peruselinkeinojen ja yrittäjyyden puolustaja. Laaja-alaista asiantuntemusta ja näkemystä asioiden hoitamisessa. Syvällistä paneutumista ja määrätietoista asioiden eteenpäin viemistä. Ymmärtää Lapin ihmisen arvomaailmaa. Sellainen on Mikko minun mielestäni."

Eero Ylitalo

kunnanjohtaja, Kyyjärvi

"Mikon tapasin ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten aatteellisen järjestötoiminnan parissa. Vaikka hän tuolloin oli uusi toimija alueellamme, otti hän puheenvuoroissaan rohkeasti kantaa alueen ajankohtaisiin asioihin. Kannanotot eivät aina välttämättä olleet orjallisesti kiinnihitsattuja puolueen linjauksiin, mikä mielestäni oli osoitus, että mies on valmis seisomaan sanojensa takana ja tekemään työtä asia edellä.

Sittemmin kun meistä on tullut virkaveljiä, olen valtakunnallisissa kunnanjohtajatapaamisissa saanut ilolla havaita, että Mikon antaumuksellisuus Lapin asioille pitää huolen siitä, että kokoussalissa nousee esille joka kerta myös entisen kotimaakuntani ääni. Se on musiikkia korvilleni."

Ella Suitiala

lumilautailija, Kemijärvi

"Tutustuin Mikkoon viime keväänä Lapland Bootcampilla Muoniossa. Hän lähti innolla mukaan jokaiseen haasteeseen, ja myös Mikon johtamistaidot tulivat hyvin esille. Mikko on ihminen, jolla on arvot kohdillaan – hän seisoo vankkumatta jokaisen sanansa takana. Vaikka Mikko on monessa liemessä keitetty, ei hän ota itseään liian vakavasti."

Saana Manninen

eläinlääkäri, Tervolan kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen jäsen

”Tiedolla, taidolla ja oikealla asenteella. Meillä on mahdollisuus saada Arkadianmäelle mies, joka käyttää aikansa tehokkaasti pohjoisen hyväksi. Näitä miehiä ei ole tarjolla usein, käyttäkäämme tämä tilaisuus! Mikon kyky omaksua nopeasti erittäin laajoja asiakokonaisuuksia on yksi niistä ominaisuuksista, joita kansanedustajalta vaaditaan. Hän on reilu, reipas, järjestelmällinen, kurinalainen, tehokas ja luotettava. Mikko hyödyntää äärimmäisen taitavasti mediaa, myös sosiaalista, asioiden esilletuonnissa ja vuoropuhelussa kansalaisten kanssa. Mikon kiinnostus sekä arkipäivän asioista että hankalistakin ongelmista ulottuu kaikille syrjäseuduille. Mikko on paras, ja ainoa, vaihtoehto ajamaan koko Lapin maakunnan etuja.”

Jukka Wuolijoki

valtiokonttorin ex-pääjohtaja, Helsinki

"Olen jo usean vuoden seurannut Mikko Kärnän toimintaa Enontekiön kunnanjohtajana ja poliitikkona. Ensi kerran kiinnitin huomioni hänen viileän harkittuihin mielipiteisiinsä saamelaiskeskusteluissa, joissa moni muu kävi kuumana. Kadettikoulun jäljet näkyvät – upseeri ja herrasmies pysyy sinnikkäästi asiassa ja tukeutuu vain asiaperusteisiin. Kärnä on poliittisen uransa tässä vaiheessa lappilainen aluepoliitikko, mutta hänellä näyttää olevan kapasiteettia perehtyä itsenäisesti ja jopa ohitse omiensa myös valtakunnan suuriin talouskysymyksiin. Hän osaa suhteuttaa Lapin ongelmien ratkaisuehdotuksia reaalisiin mahdollisuuksiin. Sellaisille poliitikoille on odotettavissa kasvavia vastuita ja sellaisia eduskuntaan tarvitaan. En ole Lapin vaalipiirissä enkä ole Kärnän puoluetoveri, mutta jos olisin, niin voisin jopa äänestää häntä!"

Noora Karma

maagikko, mentalisti, Helsinki

"Minulla oli ilo tavata Mikko viime keväänä Lapland Bootcampillä. Urheilun ja Lapin maisemien lisäksi nautin suunnattomasti Mikon seurasta ja hänen tarinoistaan Lapista. Mikko teki innollaan, intohimollaan ja tiedollaan Lapista ja sen perinteistä minuunkin lähtemättömän vaikutuksen. Uskon vankasti, että Mikko olisi oikea henkilö viemään eteenpäin lappilaisten etuja vahvalla tiedolla, taidolla ja rakkaudella. Lapin taikaa tulee vaalia!"    

Niina Pietikäinen

myynti- ja markkinointijohtaja, Muonio

”Mikko Kärnä pureutuu Lapin päivänpolttaviin aiheisiin ja kehitystarpeisiin rohkeasti ja kiertelemättä. Kärnä ei pelkää tarttua toimeen lappilaisten puolestapuhujana ja alueen kehittäjänä sen enempää politiikassa kuin mediassakaan ja hänellä onkin aito lappilainen "tehemä pois" -asenne. Enontekiön kunnanjohtajana hän on hypännyt suoraan Lapin kylmiin vesiin, mikä on karaissut miehen ymmärtämään erinomaisesti pohjoisen alueen kaikkia erityispiirteitä. Uskon vahvasti, että hän tulee viemään Lapin viestiä eteenpäin samalla määrätietoisuudella myös valtakunnan tasolla.”

Timo Rautajoki

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja, Rovaniemi

"Kun Mikko Kärnä tuli kunnanjohtajaksi Enontekiölle, huomasin pian, että Lappi on saanut uuden aktiivisen toimijan sekä kansallisilla että myös kansainvälisillä foorumeilla. Enontekiö on noussut maailmankartalle mm. arktisen yhteistyön kautta. Toiminta Lapille elintärkeässä lentoliikenteen edunvalvonnassa on ollut esimerkillistä."

Paula Aikio-Tallgren

yrittäjä, Tornio

”Olen tuntenut Mikko Kärnän muutaman vuoden ajan. Täytyy sanoa, että harva virkamies tai poliitikko on tarttunut Lapin asioihin samalla aktiivisuudella kuin Mikko. Hatunnosto ja menestystä vaalikentille!”

Tero Luoma-aho

Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja

"Mikko on älykäs ja huumorintajuinen seuramies, joka uskaltaa ottaa kantaa ja taitaa asiallisen keskustelun vaikeistakin asioista. Hän ajaa asioita Suomen ja varsinkin Lapin kannalta."

Paavo Riihitammela

it-suunnittelija, suku- ja uudisasutushistorian tutkija, Kirkkonummi

"Lapin alue tarvitsee juuri Mikko Kärnän kaltaisen kansanedustajan. Jämäkkä, tiukka mutta neuvottelukykyinen, monipuolinen Lapin ihmisten asioiden ymmärtäjä. Hän saa suunsa auki ja olen vakuuttunut hänen kyvyistään hoitaa ja edustaa pohjoisen laajalla alueella asuvia ihmisiä. Mikko eduskuntaan!"