Show menu

Alkutuotannon ja erätalouden edellytykset turvattava

Suomalaisten luontosuhde on poikkeuksellisen vahva ja erityisen vahvana se virtaa meissä lappilaisissa. Me elämme luonnossa ja luonnosta kaikkina vuodenaikoina. Luonto antaa meille voimaa ja on merkittävä hyvinvoinnin lähde. Vaikka useat meistä tekevät samanlaisia töitä kuin muuallakin Suomessa, ohjaa vuodenkierto elämäämme edelleen hyvin vahvasti. Hilla-aikaan ei kannata kokouksia järjestää ja hirven- tai maalinnunpyynnin alkaessa moni toimisto ammottaa tyhjyyttään. Lappilainen on silloin luonnossa toteuttamassa elävää ja vuorovaikutteista luontosuhdettaan.

Erätalouden edellytykset on turvattava. Lappilaisilla on oltava oikeudet kalastaa lähivesissään sekä metsästää lähimetsissään tai tuntureilla tulevaisuudessakin. Se on meille kuuluva oikeus, eikä valtiolle tule antaa sen suhteen piiruakaan periksi. Olemme karvaasti saaneet oppia, että kerran luovutettua on hankala saada takaisin. Tästä huolimatta pitää yrittää. Lappilaiset ovat nyt saamassa takaisin menetetyt kalastusoikeutensa, ehkä seuraavaksi on karhun kevätpyynnin vuoro? Eduskunnassa lupaan tehdä kaikkeni suomalaisen metsästäjä-keräilijän ja metsänomistajan eteen sekä huolehtia, että eränkäyntikulttuurillamme on tulevaisuus. Metsästys, kalastus ja keräily ovat koko kansan harrastuksia, jollaisina ne on myös pidettävä. Samalla on turvattava metsänomistajien oikeudet. 

Emme kaipaa tänne Etelä-Euroopan eliittikulttuuria – oikeus elävään luontosuhteeseen on kuuluttava kaikille.

Viimeiset vuodet ovat olleet Suomen maataloussektorille poikkeuksellisen raskaita. Tulevalla hallituskaudella on varmistettava maataloussektorin elinvoimaisuus. Tukipolitiikkaamme tulee kehittää erilaiset olosuhteet huomioiden ja hyvin aloitettua maatalouden norminpurkua on jatkettava. Suomalaisen alkutuotannon arvostuksen nostaminen vaatii, että valitsemme entistä tarkemmin, mitä suuhumme pistämme. 

Kuluvalla hallituskaudella onnistuin saamaan liha- ja maitojalosteisiin entistä tarkemmat alkuperämerkinnät. Seuraavaksi alkuperän merkintävelvollisuus on ulotettava ravintoloihin. Suomalaista ja erityisesti lappilaista ruokaa ja tuottajaa on puolustettava kaikilta hyökkäyksiltä. Meidän on saatava elintarvikemarkkinalaki nopeasti hyväksyttyä ja edistettävä lappilaisten elintarvikkeiden jalostusasteen nostamista. Tuotteemme ovat luksusta ja maailma on saatava niistä tietoiseksi. 

Paliskuntajärjestelmä kaipaa nykyistä enemmän autonomiaa. Paliskuntien on voitava tulevaisuudessa päättää itsenäisemmin, miten ne esimerkiksi hallitsevat alueensa petotilannetta. Petokorvauksia poromiehet eivät kaipaa, kunhan vain saavat hoitaa häirikköpetojen poiston alueeltaan joustavasti. Nykyisellään tämä vaatii aivan liikaa byrokratiaa. Niin maa- kuin porotaloudenkin tuottajahinnat on saatava voimakkaaseen kasvuun. Se onnistuu ainoastaan arvostuksen kasvamisen ja vahvan kansainvälisen markkinoinnin avulla.

Olen matkalla eduskuntaan puolustamaan näitä lappilaisten oikeuksia sekä huolehtimaan, että elämme luonnossa ja luonnosta myös tulevaisuudessa.

fb-icon.pnginstagram-icon.pngtwitter-icon.pngyoutube-icon.png